poze pe vremuri oamenii isi trimiteau scrisori

Pe vremuri oamenii isi trimiteau scrisori

Bucuresti , Bucuresti. Sâmbătă 22 Martie 2014 11:00
Grand Hotel Continental, Calea Victoriei 56, intrare din str. Ion Campineanu (Sala Nicolae Grigorescu, et. 4)

Categorii: Conferinte si Seminarii , Alte Evenimente

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata 22 martie, de la ora 11:00, la un nou eveniment cu istoricul Georgeta Filitti: Pe vremuri oamenii isi trimiteau scrisori.

De aceasta data vom povesti despre o tema extrem de interesanta si personala, care reflecta lumea apusa a secolului XIX si inceputul sec XX, si anume scrisorile de altadata.

Conferinta va avea loc la Grand Hotel Continental, una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean.

Universul corespondentei e de necuprins. Forma de comunicare vreme de sute de ani, compunerea scrisorilor a ocupat din plin timpul stramosilor nostri. Un patrimoniu de sute de mii de scrisori din spatiul cultural romanesc se lasa incet, incet descoperit. In felul acesta, de fapt, recompunem cat mai aproape de adevar, istoria societatii.

Scrisori oficiale, care pot schimba soarta lumii, scrisori de afaceri, prin care se castiga ori se pierd averi, de dragoste, care zugravesc sentimente gingase dar si gesturi disperate uneori, apocrife, ce pot insela lumea sau anonime, care nu-l angajeaza pe autor dar pot avea urmari tragice, criptate, care necesita uneori luni de zile pentru descifrare - toate aceste petice de hartie modeleaza viata oamenilor.

Subiecte neasteptate, lucruri nerostite, taine surprinzatoare ies la iveala din lectura scrisorilor. Va propunem un excurs in aceasta lume, incepand din secolul al XV-lea pana azi, cu exemplificari dintre anii 1838-1956.

Persoanele evocate in materie de corespondenta: sora mitropolitului Veniamin Costache, Gheorghe Ghica, diplomat, un moldovean in captivitate tatara, Adina Take Ionescu catre monseniorul Vladimir Ghica, anonima catre ziarul “Romanul”, maica Smara, ca sa plece la Polul nord, o c.p. din Gulagul sovietic, principele Carol catre Ella Filitti, Kogalniceanu catre tatal lui (babaca), cereri de hataruri catre ministri: Ermil Pangrati si Victor Slavescu, viitorul maresal Antonescu cere favoruri, regina Elisabeta catre Elena Bibescu, Panaiot Moruzi, din razboiul Crimeii catre sotia lui, Martha Bibescu catre Vasile Parvan, Georges Boskof, pianist, prieten cu Enescu, I. Balaceanu, Dora d Istria catre Alexandru voda Ghica, G.G. Bibescu, din Mexic, catre tatal sau, D.A.Sturdza despre Kogalniceanu Satana, Henri Catargi, ministrul Romaniei la Bruxelles, demis, secretarul principelui Carol, Emile Picot, catre familie, Ion Ghica, din Samos, principesa Elisabeta a Romaniei catre Ella Filitti, Carol I catre un fals corespondent din Germania, consulul grec la Bucuresti despre dubla alegere a lui Cuza, Kazantzakis catre un roman, un roman la Karlsbad in 1796 despre relatia lui cu ambasadorul Spaniei, scrisori de socialisti romani despre crezul lor, Hitler catre Carol II etc

La eveniment veti putea admira copiile unor texte originale, scrisori din sec XIX si XX din colectia personala a istoricului G. Filitti.


Lector: Georgeta Filitti
Data: 22 Martie 2014; Ora: 11:00
Cost:30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):25 ron
Locul desfasurarii: Grand Hotel Continental, Calea Victoriei 56, intrare din str. Ion Campineanu (Sala Nicolae Grigorescu, et. 4)
Va puteti inscrie la contact@victoriei.ro

Mai multe detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2014/pe-vremuri-oamenii-isi-trimiteau-scrisori/

Pret bilet: 30 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 780

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 3664 zile, 17 Mar. 2014

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .