poze ceremonia japoneza a ceaiului lectii pentru incepatori

Ceremonia japoneza a ceaiului - lectii pentru incepatori

Bucuresti , Bucuresti. Luni 3 Octombrie 2011 19:00
Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, sector 4, Bucuresti

Categorii: Alte Evenimente

Numar min/max participanti: 10/0

Chanoyu, Ceremonia Japoneza a Ceaiului este o traditie care reprezinta Japonia in cele mai profunde valori culturale si spirituale ale sale.

Estetica, filsofia si spiritualitatea care definesc Chanoyu sunt bazate pe patru principii fundamentale: Armonie, Respect, Puritate si Liniste.

Chanoyu, Chado sau Sado, asa cum este numita în Japonia Ceremonia Ceaiului, nu este numai o experienta estetica de a aprecia ceaiul verde. Chado este un mod de viata. Un mod de viata care aduce impreuna o experienta estetica complexa – arta caligrafiei, a aranjarii florilor, a pregatirii focului, a aprecierii rasinilor mirositoare, arta culinara, arta aprecierii obiectelor folosite in ceremonia ceaiului si in final arta pregatirii si aprecierii ceaiului. Chado include o disciplina provenita din practica buddhismului Zen.

Despre lectii:
Acest prim modul de 8 intalniri, vizeaza introducerea in arta Ceremoniei Ceaiului (Chanoyu sau Chado), la sfarsitul carora sa putem incepe sa facem ceai.

Vom practica impreuna putin din arta mersului pe tatami, arta aranjarii spatiului dedicat intalnirilor de ceai, a florilor, a obiectelor. Vom practica miscarile de baza necesare procedurii de preparare a ceaiului verde si vom invata cum sa fim oaspeti! Vom practica, inainte de toate si in toate, a fi atent la tot, a fi prezent in fiecare moment, a fi deschis catre ceilalti, a vedea, a auzi, a mirosi, a gusta si a atinge tot ce e in preajma ta si bun pentru tine in acest moment.

PROGRAMUL CELOR 8 LECTII:
1. Prima lectie va avea ca scop intelegerea principiilor practicii Chanoyu: Wa - Kei - Sei - Jaku: armonie, puritate, liniste interioara si respect, puse in practica in chiar grupul de oameni care se va forma atunci, unde ne vom cunoaste, vom experimenta deschiderea catre celalalt, bunavointa, respectul, armonia si vom vedea cum sunt ele puse in cadrul camerii de ceai - Chashitsu - locul special amenajat si minutios gandit pentru gazduirea prepararii ceaiului.

2. A doua lectie va fi mai practica, vom practica mersul - modul in care se paseste pe tatami cat si simbolistica directiilor de mers in camera de ceai. Vom practica statul in seiza (cu picioarele sub corp), pozitia corporala coordonata, respiratia, vom intelege similitudinile acesteia cu practica meditatiei Zen. Vom incepe si practica primelor miscari de baza din ceremonia de a face ceai: impaturirea fukusei, cel mai personal dintre obiectele folosite la ceremonie, folosit in mod practic la purificarea instrumentelor, iar in mod simbolic la calmarea mintii si a respiratiei, la alungarea gandurilor cotidiene si inceperea starii meditative de a fi prezent in ceea ce faci in acel moment, la a da ritmul desfasurarii ceremoniei tale.

3. A treia lectie. Obiectele pentru ceai, aranjarea lor in Mizyua (bucatarie) si in Chashitsu (camera de ceai). Purificarea obiectelor folosind fukusa (Natsume - recipientul pentru ceaiul verde - si Chashaku - lingura cu care se ia ceaiul)

4. A patra lectie. Pregatirea pentru ceremonie. Aranjarea specifica a obiectelor in Chashitsu (Camera de Ceai) pentru derularea unei ceremonii, primii pasi din cadrul ceremoniei, purificarea tuturor obiectelor (Natsume, Chashaku, Chawan).

5. A cincea lectie. Inceperea Ceremoniei

6. A sasea lectie. "Matcha (ceaiul) si Okyaku (oaspetele)"

7. A saptea lectie. Incheierea Ceremoniei

8. A opta lectie. Temae, racticarea completa a unei ceremonii de ceai.

Pentru lectii, va rugam sa aveti la dumneavoastra o pereche de sosete albe si imbracaminte lejera, pentru a putea sta in pozitia seiza (cu picioarele sub corp).

Despre CRISTINA COMANAC
Cristina Comanac a inceput studiul Chado-ului in 1989 in Romania, unde a practicat timp de 2 ani. In 2006 reia aceasta practica in New York, la Urasenke Chanoyu Center of New York cu Hisashi Yamada sensei si Yoshihiro Terazono sensei. Revine in Romania si isi continua practica in Bruxel, unde merge pentru un weekend in fiecare luna, cu Gabriel Caciula sensei si semestrial cu Michiko Nojiri sensei. In Romania conduce practica de Chanoyu a grupului de Chado Urasenke. Urasenke este una din cele trei scoli mari de Chado din Japonia care transmit traditia Ceremoniei Ceaiului asa cum a fost formata de Sen no Rikyu.

Participarea la lectii numai pe baza de inscriere prealabila! Pentru detalii va rugam sa ne contactati pe email: demonstratie_chanoyu@yahoo.com; info@seedsforhappiness.ro.

Locatie: Centrul Seeds for Happiness, parter
Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, sector 4, Bucuresti

Pret abonament 8 lectii = 280 ron. Pret/ lectie = 50 ron

Comenteaza pe Facebook
seeds

Adaugat in urma cu 4594 zile, 27 Sep. 2011

Adaugat de seeds

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 126

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .