poze traditii de boboteaza si sfantul ioan la fagaras

Traditii de Boboteaza si Sfantul Ioan la Fagaras

Brasov , Fagaras. Joi 7 Ianuarie 2010 10:00
Catedrala din Fagaras

Categorii: Alte Evenimente

Ca orice sărbătoare, Boboteaza începe din ajun când oamenii postesc.

Sacrificul postului le aduce bogăţie. În toate localităţile preoţii umbla din casă în casă cu ageasmă, binecuvântând oamenii şi gospodăriile lor şi aducând vestea Botezului Domnului.

În ziua de Bobotează se sfinţesc apele. Se face agheasmă mare, undeva langa o apa unde preotul aruncă crucea în apă. Se zice că atunci când preotul aruncă crucea în apă dracii ies şi fug pe câmp.

Fetele nemăritate "fură" din mănunchiul de busuioc al preotului câteva fire pe care le aşează noapte sub pernă pentru a-şi visa ursitul (asta după ce în ziua precedentă au ţinut post negru).

Despre Sfântul Ioan se spune că "botează gerul", aşa că începând din această zi frigul se mai înmoaie. În ziua de Sfântul Ioan, în majoritatea satelor din Braşov feciorii din ceată merg cu "zăuritul" - colindă pe la casa fiecărui sătean care poartă numele de Ion.

Ziua Sfântului Ioan înseamnă şi sfârşitul sărbătorilor de iarnă, când ceata de feciori se desfiinţează şi toată lumea participă la un bal.

Consiliul Judeţean Brasov, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov, Protopopiatul Făgăraş, Primăria Municipiului Făgăraş şi Casa de Cultură Făgăraş, vă invită în data de 07 ianuarie 2010, la manifestările organizate cu ocazia desfacerii cetelor de feciori din Ţara Făgăraşului.

În acest an cetele de feciori din 34 de sate din Ţara Făgăraşului, se vor aduna la Făgăraş pentru a marca acest eveniment important din viaţa comunităţii. Întâlnirea va avea loc pe data de 07.01.2010, la ora 10 la Catedrala din Făgăraş, unde feciorii vor participa la Sfânta Liturghie. La sfârşitul slujbei toţi participanţii se vor deplasa la scena din faţa primăriei, unde va avea loc un spectacol, marcându-se astfel sfârşitul sărbătorilor de iarnă.

sursa: www.iubescbrasovul.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 984
Cuvinte cheie: 2010 , boboteaza , traditii , Evenimente Fagaras
marcel s

Adaugat in urma cu 5215 zile, 05 Ian. 2010

Adaugat de marci

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 2957

  • Ai ceva de zis?

    .