poze brasov 84 de ani de la nasterea lui octavian paler

Braşov: 84 de ani de la naşterea lui Octavian Paler

Brasov , Brasov. Vineri 2 Iulie 2010

Categorii: Alte Evenimente

Comemorare Octavian Paler

Octavian Paler s-a născut în 2 iulie 1926, în comuna Lisa, din judeţul Făgăraş, actualmente în judeţul Braşov şi a decedat în 7 mai 2007, la Bucureşti). A fost unul dintre cei mai apreciaţi scriitori, jurnalişti, editorialişti şi oameni politici români.

După absolvirea şcolii primare în satul natal, în anul 1937 este admis bursier la Colegiul Spiru Haret din Bucureşti. În vara anului 1944, cu o saptămână înaintea încheierii cursurilor clasei a VII-a de liceu, are o altercaţie cu George Şerban, directorul şcolii, care era chiar unchiul său (fratele mamei), şi este obligat să părăsească şcoala, mutându-se la Liceul Radu Negru din Făgăraş pentru a urma, în anul şcolar 1944-1945, ultima clasă de liceu, clasa a VIII-a, secţia literară. Aici s-a remarcat, mai ales la obiectele Filosofie, Latină, Elină.
În anul 1945, la terminarea ultimei clase de liceu, o clasă cu 44 elevi, a fost declarat Promovat cu laudă.[1] În acelaşi an, a susţinut examenul de bacalaureat la Sibiu. În continuare, urmează cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie şi simultan şi pe cele ale Facultăţii de Drept din Bucureşti. Are un fiu, care a absolvit cursurile universitare (ASE- facultatea de comert exterior) în anul 1979. A încetat din viaţă la vârsta de 80 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. A fost înmormântat, cu onoruri militare, în Cimitirul Sfânta Vineri.


După evenimentele din decembrie '89, fondează împreună cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu ş.a. Grupul de Dialog Social, care se evidenţiază prin poziţiile sale anti-comuniste. Devine, pe rând, director onorific şi editorialist al ziarului România liberă, apoi editorialist la Cotidianul şi Ziua. Rămâne un jurnalist şi comentator apreciat. Participă la talk-show-ri, pe teme de politică, de moralitate etc, la diferite posturi de televiziune. În ultimii ani de viaţă, devine un critic acerb al clasei politice româneşti.

A realizat un film de televiziune dedicat satului natal, Lisa.
www.adevarul.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 663
Cuvinte cheie: Brasov
pop rodica

Adaugat in urma cu 5019 zile, 01 Iul. 2010

Adaugat de rodicarodica

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3509

Alte Evenimente din Brasov
rockstadt extreme fest 2024

Rockstadt Extreme Fest 2024

Brasov, Brasov. 31 Iul 2024 - 5 Aug 2024
concert luna amara asfalt 20 de ani

Concert Luna Amara - Asfalt 20 de ani

Brasov, Brasov. Duminică 14 Aprilie 2024
concert trooper

Concert Trooper

Brasov, Brasov. Sâmbătă 25 Mai 2024
  • Ai ceva de zis?

    .