poze sarbatoarea pastelui in satul mateias

Sărbătoarea Paştelui în satul Mateiaş

Brasov , Bran. Sâmbătă 8 Aprilie 2017 12:00 - Duminică 23 Aprilie 2017
str. G-ral Traian Mosoiu, nr. 24

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Expoziţie Castelul Bran

Centrul Cultural „Reduta” prin Serviciul Cultură Tradiţională şi Castelul Bran vă invită sâmbătă, 8 aprilie 2017, începând cu ora 12:00, la vernisajul Expoziţiei „Sărbătoarea Paştelui în satul Mateiaş”, la Castelul Bran.
Din punct de vedere al artei populare și folclorului, satul Mateiaș este așezat în punctul de confluență a trei zone etnografice: Țara Oltului, Țara Bârsei și Valea Târnavelor. Datorită influenței lor, s-a format aici o subzonă distinctă, din toate punctele de vedere. Astfel, în obiceiuri există influența Făgărașului, în piese de ornament, podoabe, influența Țării Bârsei, iar în îmbrăcăminte, sunt multe asemănări cu portul de pe Târnave. Situat mai departe de centrele urbane, oamenii ocupându-se mai mult cu păstoritul decât cu agricultura, Mateiaşul şi-a conservat bine portul şi obiceiurile.
Expoziţia care va fi deschisă publicului până în 23 aprilie, cuprinde trei secţiuni - reconstituirea unui interior ţărănesc din satul Mateiaş, colecţia de costume populare din zona etnografică Valea Târnavelor aparţinând lui Gabriel Boriceanu şi o expoziţie de fotografie.
Sâmbătă, 8 aprilie 2017, cu ocazia vernisajului, o parte dintre locuitorii satului Mateiaş vor reconstitui jocu’ mare, obicei care avea loc ziua de Paşti.

Mai multe detalii: http://www.centrulculturalreduta.ro/ro/evenimente/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 896
Cuvinte cheie: Expozitie , Mateiaş , Evenimente Bran

Eveniment postat de organizator

mihaela achim

Adaugat in urma cu 2083 zile, 28 Mar. 2017

Adaugat de Mihaela Achim

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 13

  • Ai ceva de zis?

    .