poze festivalul filmului francez

Festivalul Filmului Francez

Bihor , Oradea. Vineri 8 Noiembrie 2013 17:00 - Sâmbătă 9 Noiembrie 2013
Sala Festivă a Universității Creștine Partium (str. Primăriei nr. 27)

Categorii: Spectacole si Filme

Festivalul Filmului Francez ajunge pentru prima dată la Oradea, sub coordonarea Institului francez din România. Nu ratați filmele de mare succes, precum Viaţa lui Adèle de Abdellatif Kechiche, care a fost recompensat cu premiul Palme d’Or la festivalul de Cannes în 2013, Camille Claudel, 1915 de Bruno Dumont cu Juliette Binoche în rol principal, filmul Populaire o comedie de neuitat și două capodopere din retrospectiva deidicată regizoarei Calire Denis.

Programul festivalului

November. 8

17.00
PANORAMA
LA VIE D’ADELE (2h59)
Viața Adelei povestește iubirea dintre două fete, picant, condimentat cu carnalitate explicită. Liceana de 15 ani, Adela vrea să fie profesoară, dar viața ei se schimbă total dintrodată când o întâlnește pe Emma, eleva cu părul albastru din-trun colegiu apropiat. Cele două fete încep o relație pasională.
În prima parte a filmului Abdellatif Kechiche urmărește storyline-ul original din benzile desenate, dar își pune în film și critica socială de autor. În luna mai a acestui an, la cel mai important eveniment cinematografic din lume, la Festivalul Internațional de categoria A din Canne, Viața Adelei a câștigat premiul cel mare, Palme D'Or, și pe lânga asta a primit și premiul FIPRESCI al criticilor internaționali. În rolul principal al filmului de mare succes o vedem pe actrița bine cunoscută Lea Seydoux (Robin Hood, Mission: Impossible, Night in Paris). Kechiche (Black Venus) de data aceasta a ecranizat banda desenata populară și premiată a artistei Julie Maroh, care a apărut în 2010 în Franța, iar anul acesta a fost publicată și în Statele Unite în limba engleză.
| Regizor: Abdellatif Kechiche | Muzică: Elise Luguern
Actori: Adele Exarchopoulos, Léa Seydoux, Jeremie Laheurte, Catherine Salée, Aurélien Recoing, Sandor Funtek | Varsta Limită: 18

http://www.youtube.com/watch?v=mEx5SAiONkQ

20.30
PANORAMA
CAMILLE CALUDEL, 1915 (1h35)
În filmul prezentat la Festivalul Internațional de Film din Berlin intitulat Camille Claudel, personajul sculptoriței cu destin tragic este jucat de Juliette Binoche. Filmul regizat de Bruno Dumont se axează pe trei zile din viața artistei în care ea este închisă la spitalul de boli mintale. După cum spune Dumont: Claudel a fost închisă fără voia ei în spital timp de 29 de ani, până la moartea ei, în sudul Franței. În ciuda recomandării de către directorul spitalului, familia ei și fratele ei poet, Paul Claudel, cu care avea o relație deosebit de apropiată, nu i-au permis să părăsească spitalul.
Regizorul și-a ales ca timp de desfășurare a filmului anul 1915 pentru că atunci Claudel deja trăia în spital și vârsta ei se potrivea oarecum cu vârsta actriței Juliette Binoche. Scenariul se bazează pe întâlnirea dintre frate și soră: Camille îl imploră pe fratele ei să o elibereze de la spital, însă Paul
rămâne surd la rugămintea sorei lui. Camille suferă de paranoia și este convinsă că vor să o otrăvească, îl învinuiește pentru deraierea tragică a vieții ei pe iubirea lui de odinioară, pe sculptorul Auguste Rodin.
| Regizor: Bruno Dumont
Actori: Juliette Binoche , Jean-Luc Vincent, Emmanuel Kauffman, Marion Keller, Armelle Leroy-Rolland, Robert Leroy

http://www.youtube.com/watch?v=5DJQmCK6AJw

-------------------------------------------------------------------------------

November. 9

17.00
RETROSPECTIVE
35RHUMS (1h40)
Lionel este conductor de tren în Paris, mândru, un barbat drept, care dupa moartea soției lui trăiește cu fica lui din ce în ce mai frumoasă, cu Josephine. Existența lor comună este aproape perfectă, însă amândoi simt că a sosit timpul sa treacă peste. Posibilitatea le este oferită de un taximetrist flecar și un om de afaceri elegant, dar nimic nu merge ușor. Este una dintre cele mai frumoase filme a regizoarei Claire Denis, dama filmelor franceze, iar în rolul principal îl putem vedea pe Gregoire Colin.
| Regizor: Claire Denis| Zene: Tindersticks
Actori: Alex Descas, Mati Diop, Nicole Dogue, Grégoire Colin, Djédjé Apali

http://www.youtube.com/watch?v=C1pzaanlWf8


18.50
POPULAIRE (1h51)
În filmul lui Regis Roinsard totul este pătruns de stilul nostalgic retro al anilor 50-60. Suntem în primăvara din 1958, Rose Pamphyle trăiește cu tatăl ei văduv și posac, care are un magazin în satul lor micuț din Normandia. După voința tatălui ei, Rose este predestinată fiului reparatorului de mașini din sat, lânga care poate fi o casnică liniștita de provincie. Însa Rose își dorește o alta viață. Pleacă în orașul apropiat, unde aplică la un job de secretară. În scurt timp Rose se dovedește să fie o secretară de groază, dar are talent la dactilografie. Șeful ei carismatic, Louis, o convinge să participe la concursul local de dactilografie. El devine antrenorul fetei, iar Rose una dintre cele mai rapide dactilografe. Însă amestecarea lucrului cu întrecerea și artacția nici acum nu este lipsit de complicații.
| Regizor: Régis Roinsard | Zene: Rob, Emmanuel D'Orlando
Actori: Romain Duris, Déborah François, Bérénice Bejo, Shaun Benson, Mélanie Bernier

http://www.youtube.com/watch?v=uCTuFOqqBYg


20.50
RETROSPECTIVE
WHITE MATERIAL (1h42)
Undeva, într-o țară africană zguduită de razboiul civil, și ultimii coloniști francezi au fugit lasând în urma tot, în afara de încăpățânata Maria, care ar mai recolta ultima cultură de cafea, numai din ciudă. Doar că în afară de căpitanul local, rebelii și copii înarmați din pădure, ea trebuie să se lupte și cu familia ei. O noua performanță genială de la Isabelle Huppert.
| Regizor: Claire Denis| Zene: Stuart Staples
Actori: Isabelle Huppert, Isaach De Bankolé, Christopher Lambert, Nicolas Duvauchelle, Ali Barkai,
William Nadylam

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/554169314652105/

Pret bilet: 10 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 817

Eveniment postat de organizator

metrion

Adaugat in urma cu 3823 zile, 05 Nov. 2013

Adaugat de PMMC

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1

Alte Evenimente din Oradea
targul de paste oradea 2024

Targul de Paste Oradea 2024

Bihor, Oradea. 26 Apr 2024 - 6 Mai 2024
festivalul copiilor oradea 2024

Festivalul Copiilor Oradea 2024

Bihor, Oradea. Sâmbătă 1 Iunie 2024
sounds of oradea festival 2024

Sounds of Oradea Festival 2024

Bihor, Oradea. 14 Iun 2024 - 16 Iun 2024
festivalul medieval din oradea 2024

Festivalul Medieval din Oradea 2024

Bihor, Oradea. 5 Iul 2024 - 7 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .