poze vernisaj ada muntean dream traces
poze vernisaj ada muntean dream traces poze vernisaj ada muntean dream traces poze vernisaj ada muntean dream traces

Vernisaj Ada Muntean - "Dream Traces"

Bihor , Oradea. Miercuri 23 Octombrie 2013 19:00 - Miercuri 23 Octombrie 2013
Albacului Nr 54

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Numar min/max participanti: 50/1000

Expoziţia Ada Muntean "Dream Traces" - Galeria Visual Kontakt, Oradea

Ada Muntean trasează repere ale visului în forme senzuale, făcând posibilă, prin intermediul desenului, o apropiere neobișnuită a omului cu intimitatea sa cea mai profundă.
Proiectul expozițional este gândit sub forma unei instalații și redă, metaforic, labirintul formelor traversate la nivelul inconștientului care, odată transpus în realitate, poate fi străbătut asemeni unei povești fără început și fără de sfârșit. Recunoașterea formelor din vis are loc la nivelul reprezentărilor ce aparțin unui inconștient colectiv care se reactivează.
Traseul Conștient-Subconștient-Inconștient a fost urmărit și cercetat de-a lungul timpului, fiind menționate în special perspectivele de natură psihanalitică dezvoltate de Freud și Jung. Arta plastică încă exploatează din punct de vedere conceptual întregul peisaj al visului, pornind de la Ev Mediu, Renaștere și traversând întreaga epocă modernă, până în prezent. Ceea ce a mai rămas de spus în privința viselor este că, odată cu dezvoltarea științelor, în postmodernitate interpretările cad întotdeauna sub auspiciile unor factori determinanți; tot ceea ce marchează conștiința umană: evenimentele de zi cu zi, frustrările, angoasele, șocurile fizice și emoționale sau aspectele legate de sexualitate sunt resimțite prin intermediul visului, ceea ce face ca întregul mister să fie abolit. Rămâne, totuși, o încărcătură energetică ce ne pune în permanență pe gânduri. Ei bine, această încărcătură este trăită altfel, în funcție de personalitate și de predispozițiile individuale. Relației dintre vis și realitate i se interpune natura complexității umane.
Ceea ce aduce nou Ada Muntean în operele sale este marca personalității sale creative. Visăm, deci existăm. Cine este capabil să se regăsească în viziunile ei măcar pentru o clipă, înseamnă că principiul inconștientului colectiv într-adevăr a funcționat. Mai mult, dincolo de știință, există acel sentiment de déjà vu pe care arta îl speculează cu succes și de această dată, prin prezența umană fizică și estetizantă. Detaliile anatomice, atinse de erotismul subtil al mișcărilor, sunt antrenate parcă de forțe lăuntrice, ieșite din starea latentă. Însă nu semnificația este relevantă în acest demers artistic; relevant este faptul că ”urmele de vis” rămân enigme ale sufletului. Proiectul vorbește despre acest lucru.
Omul este prezent în sens real și transcendental. Formele de inspirație suprarealistă mențin legătura dintre realitatea și ficțiunea evocate de-a lungul timpului; această relație întreține fascinația pentru tărâmuri necunoscute și închipuite, făcându-ne să reluăm frecvent aceeași întrebare: viața este vis sau realitate?

Olimpia Bera,
curator Galeria Visual Kontakt.

Mai multe detalii: http://www.visualkontakt.ro/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1168

Eveniment postat de organizator

visual kontakt

Adaugat in urma cu 3834 zile, 20 Oct. 2013

Adaugat de visualkontakt

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 17

Alte Evenimente din Oradea
targul de paste oradea 2024

Targul de Paste Oradea 2024

Bihor, Oradea. 26 Apr 2024 - 6 Mai 2024
festivalul copiilor oradea 2024

Festivalul Copiilor Oradea 2024

Bihor, Oradea. Sâmbătă 1 Iunie 2024
sounds of oradea festival 2024

Sounds of Oradea Festival 2024

Bihor, Oradea. 14 Iun 2024 - 16 Iun 2024
festivalul medieval din oradea 2024

Festivalul Medieval din Oradea 2024

Bihor, Oradea. 5 Iul 2024 - 7 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .