Pe 15 ianuarie 2015 sarbatorim 165 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu. Cu aceasta ocazie, diverse institutii din tara organizeaza evenimente dedicate poetului.
Bucuresti -De ziua poetului Mihai Eminescu, in Sala Stoicescu a Facultatii de Drept, de la ora 19:00, are loc prelegerea “Personalitatea filosofică a lui Mihai Eminescu” sustinuta de Tudor Petcu, eseist si publicist.
Bucuresti – Bohemia Tea House (Poiana Narciselor nr.1) va propune un seminar in care sa il considerati pe Eminescu din perspectiva unui invatator spiritual. Cost: 25 lei Inscrieri: office@solisis.org sau 0747540982.
Timisoara – Scoala Gimnaziala „Sf. Antim Ivireanul” in parteneriat cu Arhiepiscopia Timisoarei, Consiliul Judetean Timis si Biblioteca Judeteana Timis va invita joi, 15 ianuarie 2015, de la orele 16:00, la Cenaclul literar Mihai Eminescu, ediția a II-a, ce puncteaza Ziua Culturii Nationale. In interpretarea elevilor, creatia eminesciana va cunoaste ecouri noi – literare si muzicale. Evenimentul va avea loc la sediul scolii aflat pe Bulevardul Liviu Rebreanu nr. 35.
Iasi – Biblioteca Centrala Universitara va organiza expozitia intitulata “Pururi tanar – Eminescu 165”, ce va fi deschisa publicului pana pe 11 februarie anul acesta. “Expozitia, gazduita la primul etaj, prezinta, in documente de arhiva, cele doua perioade iesene, cand Eminescu a lucrat la biblioteca ieseana, a scris poezii, a publicat si s-a preocupat de cultura si invatamantul romanesc“.
Alba-Iulia – In perioada 12-15 ianuarie 2015 la Scoala Gimnaziala “Mihai Eminescu” vor avea loc numeroase activitati menite sa marcheze 165 de ani de la nasterea poetului national.
Aiud – Joi, 15 ianuarie 2015, in cadrul evenimentelor dedicate poetului national Mihai Eminescu, are loc deschiderea Salonului International de Iarna Inter-Art unde vor fi expuse lucrari semnate de artisti plastici din strainatate. Evenimentul incepe la ora 16.00, fiind organizat de Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud si Fundatia Inter-Art Aiud.
Botosani – Biblioteca Judeteana “Mihai Eminescu” va gazdui miercuri, 14 ianuarie de la ora 10:00, in sala de lectura, cenaclul “Portretul artistului in tinerete”.
Deva – Biblioteca Judeteana “Ovidiu Densusianu” organizeaza in ziua de 15 ianuarie manifestarea omagiala desfasurata sub genericul “Eminesciana. Din valurile vremii …”.
Dej – Primaria Municipiului Dej organizeaza joi, 15 ianuarie, incepand cu ora 11.00, la bustul poetului Mihai Eminescu, din Cartierul 1 Mai, manifestari dedicate zilei poetului national al romanilor si Zilei Culturii Nationale.
Galati – Joi, 15 ianuarie 2015 de la ora 100:00 ora 10:00 la statuia marelui poet national Mihai Eminescu din Parcul municipal din Galati va avea loc un moment festiv dedicat „poetului nepereche al poeziei romanesti“ – 165 de ani de la nasterea sa iar de la ora 11:00 se va desfasura in Sala Teatrului Muzical „Nae Leonard“ spectacolul omagial dedicat ZILEI CULTURII NATIONALE – „EMINESCU – eternitatea unei rostiri“. Participa: artisti de la Teatrul Muzical „Nae Leonard” si Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.
Suceava – In zilele de 13 si 14 ianuarie 2015, Consiliul Judetean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina si Societatea Scriitorilor Bucovineni, in colaborare cu Colegiul Tehnic „Petru Musat”, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”, Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, Primaria Comunei Serbauti, Manastirea Putna si Primaria comunei Putna, organizeaza cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Literar „MIHAI EMINESCU”.
6 lucruri pe care poate nu le stiai despre Mihai Eminescu
1. In copilarie, Mihai Eminovici obisnuia sa isi sperie tatal intr-un mod putin bizar. Mergea in padure sa prinda serpi si-i punea in apropierea casei. Apoi isi chema tatal sa vada ce pasari a prins.
2. La 25 februarie/9 martie 1866, revista Familia din Pesta publica poezia “De-as avea…”, scrisa de un debutant pe nume Mihai Eminovici; Iosif Vulcan, directorul revistei la acea vreme, ii schimba insa numele in Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat si l-a pastrat pentru totdeauna.
3. In vremea in care Eminescu a scris “Pe langa plopii fara sot”, era indragostit de Cleopatra Lecca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca si verisoara lui Caragiale. Domnisoara avea casa pe strada Cometa nr 6, o strada incadrata de plopi pe care Eminescu i-a numarat si a observat ca ii da un numar fara sot.
4. Ion Creanga avea fata de Eminescu o admiratie deosebită. Pe un manual de geografie primit in dar de la Eminescu, pastrat cu sfintenie, Creanga va scrie: “Dăruit mie de d. Mihail Eminescu, eminentul scriitor si cel mai mare poet al romanilor 1878″
5. In ciuda problemelor de sanatate, Mihai Eminescu a scris poezii pana in momentul mortii. In buzunarul de la haina pe care o purta in momentul mortii, se aflau, scrise de mana, poeziile Viata si Stele in cer.
6. Exista un singur film despre viata lui Mihai Eminescu. Filmul “Luceafarul” a fost regizat de Emil Loteanu si aparut in anul 1987.