Revenirea Misiei in Romania, dupa concertul sustinut in cadrul festivalului Plai 2010, va reprezenta promovarea celui mai nou material discografic al acesteia – dublul album „Ruas”.
Un dublu album complex, complet, unde ne sunt prezentate strazi (asta înseamna „ruas”): strazile vietii, strazile tristetii, strazile iubirii, strazile absentei, strazile tuturor strazilor, strazile destinului, strazile fado – strazile pe care ne miscam fiecare dintre noi, pana la ultima suflare. Strazile – aceste locuri de trecere, de intalnire si de despartire, pe care le traversam zilnic incercand sa ne traim viata.
In primul CD al albumului, „Lisboarium”, Misia a visat la Lisabona de departe, gandurile sale fiind incarcate de saudade – acel sentiment unic, intraductibil, pe care doar fado-ul portughez poate sa-l exprime; singuratate, tristete, melancolie si dor deopotriva – acea saudade pe care Misia o resimtea dupa trei ani petrecuti in Paris.
Albumul reprezinta un inventar subiectiv al orasului, o alegere a cantecelor si poemelor, care povestesc si reflecta aceasta lume urbana si ii patrund secretele. Genul principal este fado, fiind explorate doua alte sunete specifice Lisabonei: Marchas de Lisboa si lamentarile capo-verdiene atat de similare fado-ului in problemele pe care le trateaza.
Al doilea CD al albumului „& Tourists”, reflecta calatoriile care au format si modelat sensibilitatile muzicale ale Misiei de-a lungul a 20 de ani.
CD-ul aduce impreuna munca artistilor din culturi muzicale diferite, dintre cele mai neasteptate, fiecare cu sensibilitatea, experientele si traiectoria sa distincta. Fie ca se indreapta catre Nine Inch Nails (Hurt), Joy Division (Love will tear us apart), cantaretul de flamenco Camaron de la Isla (Como el agua), Barbara (Attendez que ma joie revienne – Wait for my joy to return), Dalida (Pour ne pas vivre seul – To not live alone), Cuco Sanchez (Fallaste corazon) sau Peppe Servillo (“Avion Travel”), cu un cantec napoletan ori colegi de breasla cu care canta in duet (Agncs Jaoui, Kudsi Erguner sau acordeonistul Daniel Mille) sau doar se alimenteaza cu piese din repertoriul lor, Misia inainteaza pe calea pe care a ales-o, explorand noi orizonturi modelate de aceleasi sentimente ca si fado si reamintindu-ne ca, desi exista nenumarate genuri muzicale, in final, exista un singur cantec: cantecul sufletului – un cantec universal.
Uau!Unde e?Ca vin si eu.Astept sa-mi spuna si mie cineva.
Sala Palatului, 29 noiembrie
S-a schimbat locatia, concertul va fi la Opera Nationala Bucuresti.
Data si ora raman aceleasi.