Iubitorii de sport din toată ţara trebuie să-şi noteze în calendar data de 20 august 2011 şi să nu-şi facă planuri în acea zi. La Sibiu, va avea loc Maratonul de Noapte, singurul eveniment de acest gen, ce se va desfăşura după ora 21.00. Unicitatea acestui proiect constă în faptul ca la această oră, nicăieri în Europa nu se desfăşoară un astfel de maraton, la Sibiu fiind singura cursă de gen care se va desfăşura pe timp de noapte.
Distanţa pe care vor alerga cei ce se înscriu pe site-ul www.maratonuldenoapte.ro este cea oficială pentru astfel de activităţi, de 42,195 kilometri (26 mile şi 385 yarzi).
Evenimentul are două scopuri principale: acela de a include oraşul Sibiu în cercul select al oraşelor organizatoare de maraton, cum sunt Londra, New York, Viena, Bratislava etc., şi acela de a strânge fonduri în vederea acordarii „Bursei Pentru România”, unul dintre principalele proiecte dezvoltate de ASCER, organizatorul maratonului.
„Proiectul este gândit ca să devină un etalon pentru oraşul Sibiu, alături de alte evenimente de marcă (Festivalul de Jazz, FITS, etc) şi ne propunem ca în următorii 3 ani atât numărul participanţilor, cât şi al spectatorilor să înregistreze o creştere evidentă faţă de prima ediţie. Pe lângă latura educativă şi sociala a evenimentului, această acţiune va deschide noi perspective de interes pentru turiştii care fie vor dori să participe activ în cadrul competiţiei, fie vor asista în calitate de spectatori.”, au declarat organizatorii.
Pe parcursul zilei de 20 august, la Sibiu vor mai avea loc 3 curse de maraton: una dedicată copiilor (începe la ora 12.00 şi se desfăşoară pe o distanţă de 2,5 km), una dedicată persoanelor peste 50 de ani (începe la ora 19.30 şi se desfăşoară pe o distanţă de 4 km) şi „half maraton” (începe la ora 18.30 şi se desfăşoară pe o distanţă de 21,095 km)
Startul la Maratonul de Noapte se va da în Piaţa Mare din Sibiu, urmând să se finalizeze în aceeaşi locaţie. Traseul va fi delimitat de garduri, bandă de delimitare şi jaloane delimitatoare. Pe întreg parcursul cursei în faţa plutonului precum şi în spatele acestuia va fi amplasat câte un safety car. Pe traseu vor fi amenajate 20 de puncte de hidratare. La fiecare punct de hidratare va exista un checkpoint, de unde fiecare concurent va primi o brăţară de hârtie. Pentru fiecare locaţie, culorile braţarilor vor fi diferite, astfel încât la sosirea concurenţilor la linia de finish aceştia trebuie să prezinte toate cele 20 de brăţări.
Traseu:
Prin specificul său, maratonul este o cursă care se desfăşoară pe asfalt, traseul stabilit de catre organizatori incluzând strazile oraşului Sibiu din zonele centrale până în cartiere marginaşe sau zone rezidenţiale. După plecarea din Piaţa Mare, concurenţii vor parcurge următorul traseu : str. Nicolae Bălcescu – Bretea – Bd. Vasile Milea – str. Rahovei – str. Calea Dumbrăvii – str. Ludoş – Calea Poplăcii – Bd. Victoriei – str. Andrei Şaguna – Şos. Alba Iulia – str. Malului – str. Râului – str. Malului -str. Nicolae Teclu – str. Bâlea – str. Ştefan cel Mare – str. Semaforului – str. Rahovei – Bd. Mihai Viteazu – str. Calea Dumbrăvii – str. Siretului – str. Gheorghe Dima – str. Rahovei – DN 1 – Bd. Vasile Milea – str. Victoriei – Parcul Sub Arini – str. Victoriei – str. Calea Poplăcii – str. Ludoş – str. Calea Dumbrăvii – Bretea – str. Nicolae Bălcescu linia de finish fiind trasată în Piaţa Mare.
Despre Maraton:
Maratonul a fost una dintre probele de la Jocurile Olimpice Moderne Originale din 1896, deşi distanţa nu a devenit standardizată până în 1921. Peste 800 de maratoane se desfaşoară în întreaga lume în fiecare an, marea majoritate a concurenţilor fiind sportivi amatori. Maratoanele mai mari pot avea zeci de mii de participanţi. Întrecerea atletică a fost adoptată ca parte centrală a programelor olimpice moderne şi are loc în nenumarate oraşe peste tot în lume.
Bursa pentru România:
Bursa pentru România este un program care are ca scop susţinerea tinerelor valori româneşti din diferite domenii. Ea este împărţită în primul an pe două axe: cea acordată unui elev dintr-o instituţie de studii preuniversitare din România (clasele XI-XII) care excelează într-un anumit domeniu şi cea acordată unui student, masterand sau doctorand care s-a afirmat într-un domeniu de activitate. Pentru aceasta, ASCER organizează în acest an o serie de evenimente care sunt gândite să atragă fondurile necesare acordării acestor burse.
Despre ASCER:
ASCER este o asociaţie apolitica şi neguvernamentală, care are drept scop dezvoltarea unei societăţi Sănătoase, Culte şi Educate prin participarea activă, alături sau în completarea instituţiilor statului, la dezvoltarea tinerilor într-un mediu favorabil din punct de vedere social.
www.ascer.ro